Co dělat, když se ucpe odpad

Všichni to určitě velmi dobře znáte. Odpad v koupelně nebo kuchyni odtéká velmi pomalu nebo dokonce vůbec. V takovém případě ale rozhodně není důvod volat rovnou instalatéra. Bohatě vystačíte sami, nemusíte mít přitom ani žádné zkušenosti.

a trhu je v současné době k dispozici několik desítek přípravků, na které se v souvislosti s ucpanými odpady můžete spolehnout. A pro ty, kdo neupřednostňují chemické přípravky, jsou tu babské rady, s jejichž pomocí dosáhnete velmi dobrých výsledků.

Prevence je základ

Stačí, že si pořídíte speciální sítko, které položíte na výlevku. Sítko totiž bude s každým puštěním vody a vylitím případných zbytků jídla nebo oplachu nádobí, zachycovat nečistoty a potraviny, které by mohly vašemu odpadu uškodit. Sítko nezabrání průniku mastnoty a tuků, které jsou ve většině případů nejčastějším faktorem, který se podepisuje na ucpávání odpadů. Pojďme se proto podívat na různé metody.

Ještě předtím, než se pustíte do nahřívání sifónu a odpadních trubek, je třeba se podívat přímo do sifónu, zda některé jeho části nejsou zanesené různými zbytky. Demontáž sifónu rozhodně není nic náročného, vystačíte si s kyblíkem, hadrem a gumovými rukavicemi. Práce to není nijak příjemná, ale rozhodně je na místě. Pokud zjistíte, že je sifón čistý, je na řadě chemie nebo některé běžně používané domácí přípravky, které jsou velmi šetrné.

Chemické přípravky je možné zakoupit v drogeriích nebo supermarketech

Jejich použití je velmi snadné, stačí se podívat na návod. Nikdy ale nezapomínejte, že aby dobře fungovaly, je vhodné trubky nahřát alespoň dvěma litry horké vody. Následně nasypete přípravek, zalijete vodou a necháte několik minut působit. O něco šetrnější metodou je čištění odpadu s pomocí jedlé sody a octa. V první řadě nasypete sáček jedlé sody do odpadu, zalijete zhruba 150 ml octa a zalijete vroucí vodou.

V souvislosti s jakoukoli metodou je nutné dávat pozor na případné účinky. Velmi často se stává, že z odpadu vystříkne voda nebo dokonce začne uvnitř bublat. Postupujte proto velmi opatrně a snažte se nalévat vodu do odpadu z větší dálky.