Úspora energie v domácnosti

Nestačíte se divit vyúčtování za elektřinu a marně přemýšlíte, jak do budoucna ušetřit, abyste se vyhnuli případným nedoplatkům? Úspora energie totiž nezávisí jen na tom, kolik hodin denně se díváte na televizi, jak moc v jednotlivých místnostech svítáte nebo dokonce, čím vlastně topíte.

Jak uspořit?

Nad úsporou energie v domácnosti je nutné se zamyslet celostně, do čehož je třeba započítat i spotřebiče, které jsou právě díky elektřině nepřetržitě v provozu. Lednička, mraznička, pračka nebo myčka.

Právě tyto čtyři spotřebiče, zejména pak chladnička a mraznička, se nejvíce podílejí na spotřebě energií ve vaší domácnosti – pokud nepočítáme elektrické vytápění, které je co do spotřeby rozhodně nejnáročnější.

Vybírejte jen mezi nízkoenergetickými spotřebiči

Nízkoenergetické spotřebiče jsou v souvislosti s úsporou energie rozhodně na místě. Ideální jsou ty s označením A+++, které velmi výrazně šetří spotřebu, doporučují se hlavně pro chladničky a mrazničky, které jsou v provozu 24 hodin denně. Máte-li v domácnosti staré spotřebiče, s největší pravděpodobností mohou právě ony za vaše vysoké výdaje spojené s energiemi. Vyměňte proto staré za nové.

Více méně vše, co máte denně zapnuto, podílí se na spotřebě elektrické energie. Mluvíme v tomto případě i o televizi nebo osvětlení jednotlivých místností. Ačkoli jsou v současné době používány hlavně úsporné žárovky, neznamená to, že spotřeba není prakticky žádná. Pokud tedy v některé z místností osvětlení právě nepotřebujete, není důvod zde svítit. To ostatně platí i o lampičkách, které máte doma na nočních stolcích nebo pracovních stolech.

Když pomůže změna dodavatele

Úspora energie v domácnosti ale pochopitelně souvisí i se sazbou energetického dodavatele. Zjistěte si proto, jak vysokou máte sazbu za elektřinu a případně se zamyslete nad změnou dodavatele elektřiny. I plynu, pokud například topíte plynem a vaše domácnosti disponuje i plynovým vařičem. Značně tak můžete snížit cenu energií a ovlivnit tak celkovou roční spotřebu.