Jak vyčistit koberec babské rady

Čištění koberců je v mnoha ohledech náročné. Dvojnásobek to platí v případě, že potřebujete odstranit skvrny od různých nečistot. Stačí malá nehoda, jedna rozbitá sklenička nebo kapka od krve a neštěstí je na světě. Je-li vás koberec světlé barvy, je nutné si dát zvlášť záležet na tom, jak dobře a hlavně jak rychle se pustíte do čištění. Svou roli pochopitelně hrají i vhodné čisticí přípravky, kterých je na trhu víc než dost.

Většina z nich funguje na chemické bázi, což mnohým kobercům nevyhovuje, to samé ostatně platí i v souvislosti v majiteli domácnosti. Pojďme se proto podívat na různé babské rady a triky, které přináší zaručené metody, jak se zbavit nežádoucích skvrn na koberci.

Skvrny od krve

Krev je vůbec nejčastější tekutinou, která způsobuje na kobercích i čalounění doslova katastrofu. Skvrny od krve jsou navíc velmi vzácným příkladem toho, že je nutné zasáhnout v souvislosti s čištěním co nejdříve od jejich přímého styku s kobercem.

A nezapomínejte, že krev nikdy nesmíte z koberce nebo čalounění odstraňovat teplou vodou, je nutné použít vodu studenou. Skvrnu vodou navlhčete a následně otírejte roztokem čpavku. Jde o velmi účinnou metodu, jak se zbavit i některých zaschlých skvrn.

Mastné skvrny

U těchto typů skvrn je nutné, aby se mastnota vpila do něčeho jiného, než je právě váš koberec. Velmi dobrým řešením je proto ubrousek, který dáte na skvrnu, přežehlíte a mastnota se vsákne do ubrousku. Jedna babská rada také tvrdí, že když mastnou skvrnu posypete hladkou moukou, vsaje do sebe veškerou mastnotu, kterou pak jednoduše vyčistíte vodou a mýdlem.

Skvrny od jídla

Pokud vám na koberec káplo trošku guláše nebo nějaké omáčky, vyzkoušejte přípravek na čištění skel, který na skvrnu nastříkáte, necháte 2 minuty působit a následně suchým hadříkem zbytky setřete. Následné čištění vodou a mýdlem nebo vodou s prostředkem na nádobí je rozhodně na místě.

Skvrny od kávy

Skvrny od kávy dokáží pořádně potrápit i tmavší koberce. Velmi dobrým řešením je perlivá voda, kterou necháte několik minut působit a poté znečištěné místo dočistíte lihem.